LUMINA ANTROPOCENTRISTA SI RITMUL CIRCADIAN

luxard_lighting_ritm_circadian

Ritmurile circadiene sunt cicluri de 24 de ore care fac parte din ceasul intern al corpului, care ruleaza in fundal pentru a indeplini functii si procese esentiale. Unul dintre cele mai importante si mai cunoscute ritmuri circadiene este ciclul somn-trezire.

Diferite sisteme ale corpului urmeaza ritmuri circadiene care sunt sincronizate cu un ceas biologic din creier. Acest ceas principal este influentat direct de indicii de mediu, in special de lumina, motiv pentru care ritmurile circadiene sunt legate de ciclul zilei si al noptii.

Atunci cand este aliniat corect, un ritm circadian poate promova un somn consistent si restaurator. Dar cand acest ritm circadian este perturbat, poate crea probleme semnificative de somn, inclusiv insomnie. Cercetarile releva, de asemenea, ca ritmurile circadiene joaca un rol important in diverse aspecte ale sanatatii fizice si mentale.

EFECTELE LUMINII ASUPRA RITMULUI CIRCADIAN 

Ciclul de lumina / intuneric al soarelui are un efect puternic asupra ceasului circadian, somnului si vigilentei. Daca intelegeti aceste efecte, puteti manipula expunerea la lumina pentru a va ajuta sa dormiti mai bine noaptea si sa fiti mai alert/a in timpul zilei. Ceasul circadian utilizeaza semnale de lumina si intuneric pentru a prezice ce actiuni sunt necesare in viitorul apropiat: cand sa va pregatiti sa fiti activ/a si cand sa va pregatiti sa dormiti.

Ceasul circadian este cel mai sensibil la lumina de la aproximativ 2 ore inainte de ora obisnuita de culcare si toata noaptea, pana la aproximativ 1 ora dupa ora obisnuita de trezire. Expunerea la lumina in aceste perioade va afecta momentele in care corpul devine in mod natural somnoros si este gata sa adoarma.

SFATURI PENTRU IMBUNATATIREA RITMULUI CIRCADIAN

Lumina puternica cu 2 ore inainte de culcare va schimba timpul de somn pentru mai tarziu, astfel incat veti avea tendinta de a va culca si de a adormi mai tarziu seara si va veti trezi mai tarziu dimineata.

Lumina puternica a diminetii va schimba timpul de somn pentru mai devreme, asa ca veti simti o somnolenta si veti adormi mai devreme seara si va veti trezi mai devreme dimineata.

  • Daca, de regula, va straduiti sa adormiti noaptea, mentineti lumina slaba timp de 2 ore inainte de ora de culcare. Puteti purta ochelari de soare de culoare inchisa daca este greu sa controlati lumina din zona. Asta ar trebui sa va ajute sa adormiti mai usor.
  • Daca va este somn prea devreme seara, puteti merge intr-o zona bine luminata pentru a reduce somnolenta.
  • Daca va treziti prea devreme si nu va puteti culca din nou, asigurati-va ca pastrati luminile foarte slabe pana la momentul in care doriti sa va treziti.
  • Daca nu va puteti trezi suficient de devreme, mergeti intr-o zona puternic luminata cand va ridicati (de exemplu, mancati micul dejun afara sau langa o fereastra insorita).

IMPACTUL CULORII

Lumina albastra are cel mai puternic impact asupra ritmurilor circadiene. Expunerea la lumina albastra (si lumina alba, care contine lumina albastra) in perioada sensibila va poate face probleme in a adormi si a dormi in mod consistent.

Expunerea la lumina alba in timpul zilei poate avea efecte pozitive, inclusiv cresterea vigilentei si a dispozitiei.

Lumina rosie nu are efect asupra ceasului circadian, deci puteti folosi o lumina rosie slaba noaptea.

Lumina galbena si portocalie are putin efect asupra ritmului circadian, astfel incat puteti utiliza o lumina galbena sau portocalie foarte slaba noaptea.

ILUMINAREA CENTRATA PE OM

Iluminarea centrica umana (HCL), cunoscuta si sub numele de iluminat circadian sau iluminat pentru sananate si bunastare, este un subiect fierbinte in comunitatile designerilor de iluminat si cercetatorilor stiintifici.

Ideea de baza din spatele a ceea ce unii ar considera ca o filozofie este aceasta: de la nasterea luminii elctrice, oamenii au fost capabili sa “vada” oricand doresc. Ziua si noaptea nu inseamna nimic, iar luminile pot fi aprinse 24 de ore pe zi daca ne dorim.

In timp ce istoric vorbind, iluminatul electric este considerat un progres tehnologic major (nu mai trebuie sa ne culcam la 17.30 in mijlocul iernii!), multe studii arata, de asemenea, efectele negative pe care luminile electrice le au asupra ritmului circadian al corpului nostru.

LED-URI SI ILUMINAREA CENTRATA PE OM 

Multe dintre articolele si studiile recente care inconjoara iluminarea centrata pe om citeaza LED-urile ca forta determinanta. Ele pot furniza lumina la temperaturi de culoare la comanda, putere spectrala, culoare si luminozitate. Luc Schlangen, cercetator principal la Phillips Research, este citat in Revista LED, spunand: „Iluminarea centrata pe om inseamna posibilitatea de a va personaliza si controla iluminatul pentru a se potrivi nevoilor dvs. si pentru a va spori bunastarea”. Importanta controlului oferit de LED-uri este esentiala pentru Schlangen, deoarece natura lor digitala le face relativ usor sa se adapteze la setarile care ar putea sustine nevoile circadiene umane.

Prin intermediul internetului, iluminatul obiectelor poate fi controlat si personalizat in timp real. Corpurile de iluminat de birou pot fi conectate la reteaua IT a unei cladiri, iar angajatii isi pot controla propriile niveluri de lumina si temperaturile culorilor folosind smartphone-uri si aplicatii digitale. Ca atare, iluminarea centrata pe om poate fi folosita pentru a stimula oamenii in timpul zilei (cu frecvente mai albastre) si a-i relaxa noaptea (cu frecvente portocalii si rosii). In timp ce lumina zilei a fost dovedita de nenumarate ori ca fiind cea mai buna sursa de lumina interioara din motive de productivitate si sanatate, iluminarea centrata pe om, prin utilizarea LED-urilor, poate fi reglata la aceleasi niveluri de lumina pe care le ofera soarele, intarind ritmul nostru circadian.

Ideile din spatele iluminarii centrate pe om sunt aplicabile in toate spatiile – in birouri, fabrici, depozite, scoli, spitale, case. Un studiu notabil a fost publicat recent in Revista LED, care a testat iluminarea centrata pe om in multe dintre aceste spatii, cu rezultate care sustin foarte mult aceasta miscare pentru a face iluminarea o parte mai naturala a zilelor noastre.

Desigur, iluminatul nu este singurul factor comun de mediu care afecteaza ciclurile noastre circadiene. Incalzirea si aerul conditionat (temperatura), activitatea fizica sau lipsa acesteia, obiceiurile alimentare si multe altele joaca un rol. Orice ar fi, lumea noastra este acum formata din oameni care isi petrec majoritatea timpului sub influenta luminilor puternice, indiferent de ora din zi – si acest lucru ne afecteaza sanatatea. Oamenii de stiinta vor continua sa studieze efectele circadiene ale iluminatului si modul in care LED-urile pot sprijini imbunatatirea sanatatii umane atat in ​​spatiul de lucru, cat si in casele noastre.

CONCLUZIE 

Speram ca acest articol te va ajuta sa alegi luminile potrivite pentru proiectele tale. LUXARD Lighting  este o alegere ideala pentru achizitionarea celei mai optime solutii de iluminat cu LED. Iti oferim o colectie larga de lumini, care pot fi instalate in orice proiect. 

Specialistii LUXARD Lighting  iti sunt alaturi pentru a alege cea mai buna solutie de iluminat, adaptata la proiectelor dumneavoastre.

Pentru mai multe detalii legate de oferta completa LUXARD Lighting pentru iluminat birouri, ne puteti contacta aici.

Sistem fotovoltaic
luxard_lighting_ritm_circadian