Cum sa calculezi uniformitatea iluminarii

office-illumination

Iluminarea este necesara oriunde suntem prezenti, fie ca este vorba de iluminatul unei zone de  interior sau de exterior, fie ca este vorba de iluminat pe timp de zi (in spatiile de interior) sau de noapte. Pentru a asigura iluminarea adecvata intr-un spatiu, uniformitatea este vitala. Ea ajuta la imbunatatirea perceptiei utilizatorilor si permite vizualizarea clara a intregului spatiu. Fara iluminare uniforma, oamenii ar cadea cu usurinta sau ar avea loc accidente. Din acest motiv, autoritatile obliga companiile sa asigure o uniformitate adecvata a luminii in spatiul de lucru. Cu toate acestea, uniformitatea iluminarii este necesara peste tot, cum ar fi birou, hala de depozit sau spatiu de productie, terenul de fotbal, sala de sport, stadion, parcare etc.

Ce este uniformitatea iluminarii?

Uniformitatea iluminarii este nivelul de distributie uniforma a luminii pe o anumita zona. In calculul tehnic, uniformitatea iluminarii reprezinta raportul dintre nivelurile minime de iluminare si nivelurile medii de iluminare sau nivelurile medii de iluminare si nivelurile medii maxime de iluminare.

Factorul de uniformitate al luminii se refera la intensitatea luminii intr-o zona data. De exemplu, conform standardului EN 12464-1 ( Iluminatul locurilor de munca.Partea 1 – locuri de munca interioare), iluminarea in birou ar trebui sa fie in medie de cel putin 500 lux pentru citit, tastare, scriere si prelucrarea datelor fara probleme.

Cercetarile recente au aratat ca uniformitatea ridicata a iluminatului imbunatateste nu numai productivitatea si siguranta lucratorilor intr-un anumit spatiu de interior, ci si experienta vizuala a spectatorilor la evenimentele de pe un stadion sportiv in cazul zonelor exterioare.

Cum se calculeaza uniformitatea iluminarii?

Nivelul minim de iluminare (lux) / Nivelul mediu de iluminare (lux)

U1 = EMin / EMediu 

U2 = EMediu / EMax

In formula de mai sus, U = uniformitate iar E = iluminare

In alte cuvinte, uniformitatea iluminarii inseamna ponderea dintre iluminarea minima si iluminarea medie a unei zone. Modul in care functioneaza este simplu. Daca o zona are o diferenta mica intre iluminarea minima si iluminarea medie, atunci zona va avea o uniformitate mai mare a luminii, deoarece raportul este ridicat. Daca o zona are o diferenta mare intre iluminarea minima si iluminarea medie, uniformitatea luminii va fi mai mica, deoarece raportul este mic.

Uniformitatea maxima a iluminatului este 1, ceea ce inseamna ca nivelurile de lux in toate punctele de esantionare sunt aceleasi. Cu toate acestea, este foarte putin probabil sa se atinga aceasta valoare in cazul iluminatului artificial.

Standarde pentru uniformitatea iluminarii in cazul unui teren de sport

led-field-football

Care sunt standardele de uniformitate a iluminarii in diferite zone? Sa luam ca exemplu terenurile de fotbal.

Tipul de teren Iluminarea Nivelul de uniformitate U2 necesar
Clasa I  700-1000 lux ≥ 0.7
Clasa II  400-700 lux ≥ 0.6
Clasa III  200-400 lux ≥ 0.5

Dar uniformitatea pentru spatiile comerciale si industriale?

Zona Standardul de uniformitate
Office 0.5 – 0.8
Parcare 0.4 – 0.5
Depozit 0.4 – 0.6
Pista de atletism 0.3 – 0.5
Aeroport 0.2 – 0.3

Intr-un depozit, de exemplu, uniformitatea iluminarii este extrem de importanta; ea asigura siguranta angajatilor, deoarece multe accidentari si erori in lucru pot lua loc datorita iluminarii gresite in depozit. Ideal, uniformitatea iluminarii intr-un depozit este de 0.45 sau mai mare. 

Astfel, cunoscand importanta uniformitatii in iluminare, trebuie sa stim si cum sa o facem intr-un mod eficient. LUXARD Lighting este aici pentru a va oferi atat cele mai bune produse LED pentru spatiul dumneavoastra, cat si pentru a va ghida in iluminarea eficienta si calitativa pe termen lung. 

Pentru mai multe detalii legate de oferta completa LUXARD Lighting pentru iluminat depozit, ne puteti contacta aici.

Etichete: LUXARD Lighting, Iluminat Office, Panou LED, Proiector LED, Lampa LED Downlight

 DE CE SA ALEGI LUXARD Lighting PENTRU ILUMINAREA IN BIROURI? 

In ceea ce priveste selectarea celor mai bune solutii de iluminat cu LED-uri, exista mai multe optiuni pe piata din Romania. Astfel, alegerea luminilor potrivite poate fi un proces solicitant, derutant si frustrant. 

LUXARD Lighting  este una dintre solutiile profesionale de iluminat cu LED, prezenta pe piata specifica din Romania, ce promoveaza INOVATIA, CALITATEA si VALOAREA PENTRU INVESTITIE.  

Suntem ghidati de dorinta de a sprijini clientii nostrii in realizarea proiectelor de iluminat in mediul comercial, industrial si rezidential. LUXARD Lighting  ofera suport excelent de la planificarea proiectului pana la implementare. 

Mai jos gasesti cateva dintre principalele motive pentru achizitionarea corpurilor de iluminat pentru birouri de la LUXARD Lighting .

  1. Experienta

Experienta in furnizarea solutiilor de iluminat cu LED, unice si inovatoare, face ca brandul LUXARD Lighting  sa fie un furnizor semnificativ in domeniul luminilor LED. Solutiile oferite sunt concepute si realizate cu ultimele tehnologii in domeniul iluminatului cu LED. 

Mai mult, solutiile pot fi personalizate pentru a indeplini diferite nevoi si cerinte ale clientilor, fiind o alegere excelenta indiferent de proiectul stabilit. 

  1. Calitatea

Calitatea produselor folosite ne permite sa oferim partenerilor nostri solutii avansate si inovatoare de iluminat LUXARD Lighting , care sa inlocuiasca sursele de iluminat traditionale.

  1. Economia de energie

Luminile LED sunt eficiente energetic si nu sunt consumatoare de energie precum clasicele becuri cu incandescenta sau becurile cu sodiu sau mercur. LED-urile pot ajuta la economisirea cu pana la 50% a costurilor cu energie electrica.

  1. Simulare Dialux

Calculele luminotehnice furnizate cu ajutorul simularii Dialux va contribui cu certitudine la indeplinirea parametrilor luminotehnici potriviti pentru biroul tau. Folosim acest software pentru a le oferi clientilor nostri servicii exceptionale si pentru a ne asigura ca cerintele lor sunt indeplinite conform standardelor de iluminare din Romania.

  1. Specificatii tehnice 

Specialistii nostrii recomanda alegerea solutiilor de iluminat bazate pe urmatoarele criterii: flux luminos net, eficacitatea corpului lm/w, UGR (unifed glare rating), temperatura de culoare K, indice de redare a culorii (CRI).

  1. Garantie 

Corpurile LED comercializate sunt oferite cu o garantie reala de pana la 5 ani, pentru linistea si siguranta clientilor nostri. 

CONCLUZIE 

Speram ca acest ghid te va ajuta sa alegi luminile potrivite pentru biroul tau. LUXARD Lighting  este o alegere ideala pentru achizitionarea celei mai optime solutii de iluminat cu LED. Iti oferim o colectie larga de lumini pentru birou, care pot fi instalate in orice proiect. 

Specialistii LUXARD Lighting  iti sunt alaturi pentru a alege cea mai buna solutie de iluminat tip office, adaptata proiectelor dumneavoastra.

Pentru mai multe detalii legate de oferta completa LUXARD Lighting pentru iluminat birouri, ne puteti contacta aici.

Sistem fotovoltaic
luxard_lighting_ritm_circadian